Matkaraportti: Pohjoismaiset Johtajapäivät 2019

Nordic Leader training Norjassa alkoi hyvissä merkeissä yhteisellä kokoontumisella Helsinki-Vantaan lentokentän terminaalissa 2A. Kokoontumisen jälkeen siirryttiin pian turvatarkastukseen ja siitä pienen odottelun jälkeen koneeseen. Saavuttuamme seikkailimme lähimmälle junalipunmyyntipisteelle ja ostimme liput Askimiin meneviin juniin. Askimissa ystävällinen joukko norjalaisia ystäviä otti meidät vastaan ja ajoimme leiripaikalle. Perjantai-ilta oli jo pitkällä, joten jäljelle ei enää jäänyt muuta kuin asettumista ja yhteistä ajanviettoa.

Lauantaiaamuna heräsimme aamupalalle. Syötyämme hyvin olikin pian lipunnoston aika ja kaikki kerääntyivät yhteen piiriin lipputangolle. Kaikki arvottiin kuuteen eri ryhmään, joista jokainen sai listan ennakkoon lähetettyjä leikkejä. Seuraavaksi oli aika testata leikkejä käytännössä leikkimällä oman ryhmän kesken. Lisäksi lipunnoston yhteydessä jokaiselle jaettiin pieni lappu, jossa luki päivän hyvä teko. Lappua tarvittaisiin myöhemmin päivän aikana tehtävän suorittamiseen.

Leikkien jälkeen oli lounaalle varatun ajan aika. Emme kuitenkaan syöneet paikan päällä vaan teimme Norjalaista perinnettä kunnioittaen mukaan voileipiä. Leivät söimme omaan tahtiin seuraavien muutaman tunnin kuluessa. Lounaalle varatun ajan ohessa meille kerrottiin tulevan iltapäivän ohjelmasta. Ohjelmassa tulisi olemaan suunnistusta oman ryhmän kesken. 

Ennen suunnistamaan lähtöä jokainen ryhmä askarteli yhdessä pelejä ja leikkejä esille asetetuista tarvikkeista. Pelit ja leikit tultaisiin esittelemään yhteisen viikonlopun päättäjäisissä.

Lähdimme seuraavaksi saman aamulla jaetun ryhmän kanssa suorittamaan suunnistusrataa Askimin keskustaan. Suunnistuksen aikana leikimme, eikä suunnistukseen sisältynyt juurikaan muita osuuksia. Pyörimme myös paikallisessa toritapahtumassa katselemassa.

Suunnistuksen jälkeen oli mahdollisuus osallistua joko mukavaan rentoutumishetkeen leiripaikalla tai käväistä kokeilemassa paikallista kylpylää. Aika oli mukavaa ja tänä aikana tulikin tehtyä eniten kaverisuhteita muista ystävyysmaista tulleiden kanssa. 

Kylpylänvierailun tai mukavan kahvittelurentoutumisen jälkeen kaikki kokoontuivat takaisin leiripaikalle viettämään paria tuntia mukavaa vapaa-aikaa. Vapaa-ajan yhteydessä oli myös Nordic Committeen kokous.

Päivällinen oli sisällä hienossa keittiörakennuksessa, jonka ulkopuolella oli seisova pöytä. Ruokasalissa istuttiin merkattujen paikkojen mukaan. Jokaisella paikalla oli yhden ystävyysmaan lippu, jonka kohdalle kyseisen maan edustajan tuli istua. Söimme herkullista nuotiolla paistettua lammasta, paistettuja juureksia sekä salaattia. Jälkiruoaksi jokainen sai koota mieleisensä annoksen jäätelöä.

Päivällisen jälkeen oli aika alkaa valmistella iltanuotiota. Päivän hyvien töiden tekijät alkoivat tehdä hyviä tekojaan toisia auttaen sekä iltaohjelmaa valmistellen. Ja pian kaikki kokoontuivat nuotiolle. Ohjelma sisälsi pelejä, lauluja sekä sketsejä. Ohjelman jälkeen kaikki olivat vapaita menemään nukkumaan tai viettämään iltaa ruokasalissa.

Sunnuntaiaamuna ohjelmassa oli aamiainen, jonka jälkeen jokaiselle jäi hiukan vapaa-aikaa partioasun vaihtamiseen. Tämän jälkeen kaikki kokoontuivat yhdessä päättäjäisseremoniaan. Seremoniassa jaettiin ajatuksia viikonlopun eri vaiheista sekä jaettiin merkit ja lahjat yhteiseen seremoniaan osallistumisesta. Jokaisella oli mahdollisuus jakaa ajatuksiansa kaikkien kuullen. Myös lauantaina valmistellut itse kehitetyt leikit esiteltiin tilaisuuden yhteydessä. 

Päättäjäisseremonian jälkeen suomalaisilla oli noin tunti aikaa pakata ja syödä lounasta ennen lähtöä kohti Askimin juna-asemaa ja kotia. Kotimatka sujui ilman suurempia ongelmia.

Pääset tutustumaan Johtajapäivien kuviin kuvapankissa.

Kirjoittanut: Ella Räsänen, toinen matkanjohtaja