Partiokannus toivottaa hyvää Pohjolan päivää!

Tänään 23.3. juhlitaan Pohjolan päivää eli pohjoismaista yhteistyötä, josta myös Partiokannuksella on paljon kokemusta.

Vantaan Partiokannuksella on tähän päivään mennessä takana jo pitkä ystävyys ja yhteistyö muissa Pohjoismaissa sijaitsevien partiojärjestöjen kanssa. Tänään Pohjolan päivänä on hyvä aika juhlistaa pohjoismaista ystävyyttä ja tutustua hieman tarkemmin yhteistyöhön Vantaan, Ruotsin Huddingen, Norjan Askimin ja Tanskan Lyngbyn välillä. 

Pohjoismainen yhteistyö sai alkunsa jo 54 vuotta sitten Ruotsin Huddingessa, jossa haluttiin luoda jokin uusi perinne partiolaisten välille yli valtioiden rajojen. Siispä Huddinge Scoutkåren sen aikaiset edustajat lähettivät kirjeen menemään kohti Norjaa ja hieman myöhemmin myös Suomeen ja Tanskaan. Siitä alkoi jokin uusi ja jännittävä…

Nykyisessä muodossaan pohjoismainen yhteistyö koostuu vuosittain kolmesta tapahtumasta, joita ovat tammikuussa järjestettävä tarpojille ja sitä vanhemmille suunnattu cyber-4-kamp -partiotaitokilpailu netissä, toukokuussa tarpojille suunnattu Nordic Patrol 5-kamp ja syys-lokakuun vaihteen Nordic Leader Training kaikille johtajaikäisille. Lisäksi joka neljäs vuosi järjestetään viikon mittainen yhteinen Nordtreff -kesäleiri. 

Tammikuun Cyber-4-kamp eli tuttavallisemmin C4K tarkoittaa etänä kisattavaa partiotaitokilpailua. Kisassa on nimeensä viitaten neljä osa-aluetta, joista jokaisen suorittamiseen on aikaa tunti. Tapahtumassa on kaksi sarjaa; scouts-sarja 11-15-vuotiaille ja Old Boys sarja sitä vanhemmista koostuville joukkueille. Kilpailun vetovastuu vaihtelee vuosittain maasta toiseen. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa C4K toimii karsintana toukokuun kilpailua varten. Suomessa karsintakisan virkaa pitää syksyllä pidettävä Laten Laukka. 

Toukokuussa järjestettävä Nordic Patrol 5-kamp eli NP5K (tai suomalaisittain 5-ottelu) on puolestaan livenä vuosittain eri Pohjoismaassa pidettävä kilpailu, johon on karsittu kaksi kisajoukkuetta kustakin maasta. Kilpailussa on jälleen nimeen viitaten 5 kategoriaa, joihin liittyen päästään suorittamaan tehtäviä. Kilpailun kategorioista 4 ovat yleensä samat perinteikkäät suunnistus, ensiapu, tulenteko ja kädentaidot ja viides vuosittain vaihtuva yllätystehtävä. Kisaviikonloppuun kuuluu itse kilpailun lisäksi paljon yhdessäoloa, uusiin kavereihin tutustumista ja kielitaidon hiomista. 

Joka neljäs vuosi järjestetään Nordtreff -kesäleiri jossakin Pohjoismaassa. Kesäleiri on viikon mittainen elämys, jossa järjestysvuorossa oleva maa pääsee esittelemään omia leiriperinteitään ja tapojaan ja muut oppimaan niistä. Nordtreff on yksi monien pohjoismaisiin tapahtumiin osallistuneen rakkaimmista partiomuistoista, jossa syntyneet ystävyyssuhteet ovat jatkuneet vielä pitkään leiriviikon jälkeen. Tuleva leiri tullaan pitämään Norjassa kesällä 2024. 

Pohjoismainen partiovuosi päättyy syys-lokakuussa järjestettävään Nordic Leader Training eli NLT-tapahtumaan (suomalaisittain johtajapäivät), jonka järjestysvuoro niin ikään kiertää kaupunkien välillä. Johtajapäivät ovat viikonlopun mittainen tapahtuma, jossa jaetaan johtajuuteen liittyviä vinkkejä ja päästään oppimaan jotain uutta sekä verkostoitumaan muiden johtajien kanssa. 

Pohjoismainen yhteistyö on jotain, josta me Vantaalla voimme olla aidosti ylpeitä. Tämä on jotain, mitä muilla Suomen partiokaupungeilla ei ole. Tänään on hyvä päivä pysähtyä hetkeksi miettimään omaa rakkainta muistoaan vuosien saatossa kertyneiden pohjoismaisten tapahtumien ajalta. 

Partiokannuksen KV-vastaava

Ella Räsänen

 

Kuva: Lucas Lumberg